Korak naprej pri zaščiti pred nevarnimi snovmi v baterijah

Strasbourg, 10 oktober 2013

Evropski poslanci so danes z veliko večino sprejeli spremembo Direktive o baterijah (NiCd baterije za uporabo v brezžičnem električnem orodju). Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je kot poročevalka za politično skupino EPP opozorila na varnost zdravja, okolja in hkrati priložnosti za slovenska podjetja, ki si prizadevajo za učinkovito rabo in predelavo surovin.

Evropska komisija je bila pozvana, da pregleda in obnovi obstoječo direktivo glede na nivo tehnološkega napredka in novih spoznanj o vplivih na okolje in zdravje. Evropski parlament je precej razširil predlog Komisije. Tako nov predlog prepoveduje tudi uporabo živega srebra v gumbastih celicah in pogojuje proizvodnjo aparatov na način, kjer je možno, da vsak posameznik lahko odstrani baterijo.

Mazej Kukovičeva je pred glasovanjem poudarila: “Z novostmi bomo zagotovili večjo varnost Evropejk in Evropejcev in hkrati dali prehodno obdobje industriji za prilagoditev in ohranitev delovnih mest, še prav posebej v srednje velikih in malih podjetjih.Nikelj-kadmijeve baterije v ročnih orodjih, ki so v vsakem domu, bo nadomestil človeku in naravi prijaznejši litij.”

Zaradi prizadevanj Mazej Kukovičeve bo prepoved gumbastih celih začela veljati takoj po implementaciji direktive. Mazej Kukovičeva poudarja, da so “to zelo majhne baterije, ki pa so v široki uporabi – kot na primer v urah, voščilnicah in majhnih igračah. Pri igračah so seveda najbolj izpostavljeni naši otroci. Zato bodo te umaknjene kot prve po sprejetju direktive.”

Implementacija direktive je predvidena v letu in pol po sprejetju na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

***

Za dodatne informacije se obrnite na:

Aleš Šinkovec, asistent v pisarni Zofije Mazej Kukovič: +32-492-053-380, ales.sinkovec@ep.europa.eu

 

WordPress theme: Kippis 1.15