Jagodičevje so posadili tudi v Ilirski Bistrici

Ilirska Bistrica, 19. april 2013

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič in njena ekipa Požen’ Evropo sta danes na OŠ Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici, skupaj z učenci posadili pester izbor jagodičevja. To je že drugi dogodek v okviru projekta Hrana za zdravje in delovna mesta.

“Za delo in učenje ljudje nujno potrebujemo energijo, ki jo lahko pridobimo z zdravo hrano. Ta je še posebej pomembna v današnjih časih. Spodbujanje zdravega odnosa do hrane in ljubezni do zemlje že pri naših najmlajših je ključnega pomena,” je povedala Mazej Kukovičeva in dodala, da je “vesela, ker se je na nagradni natečaj poleg posameznikov in kmetij prijavilo tudi 22 šol.”

Posaditev jagodnega vrtička na OŠ Dragotina Ketteja je bil prvi dogodek na preurejenem šolskem vrtu. Ravnateljica Ester Juriševič je ob tem povedala, da je “zadovoljna, da so se prijavili na natečaj Hrana za zdravje in delovna mesta, saj njihov kmetijski krožek obiskuje veliko število učencev. Učitelji in mentorji otroke ne samo poučujemo, temveč s svojim zgledom te vrednote tudi živimo.”

Mentorica kmetijskega krožka, Tamara Urbančič, je povedala, da je današnja posaditev potrditev njenega dolgoletnega dela z otroki na tem področju. Na šolski vrt bodo kasneje posejali tudi ajdo. Za vrtiček bodo kasneje, ob pomoči šolskih mentorjev, skrbeli otroci sami in bo služil kot odličen učni poligon, na katerem se bodo lahko učili saditi, vzgajati in uporabljati hrano, ki so jo sami pridelali.

Otroci so med sajenjem sadik pripovedovali svoje izkušnje s pridelavo hrane, ki jih imajo že kar nekaj. Po zaključku pa so se vsi okrepčali z doma pripravljenimi jedmi iz ajde, jagodičevja ter se odžejali z izvrstnim čajem. Mazej Kukovičeva se je zahvalila za lep sprejem in učencem zaželela obilo lepih trenutkov ob vzgoji rastlin ter vsakemu podarila vrečko semen, ki jih bodo posadili na vrtovih in balkonih.

Več o natečaju si lahko preberete na: http://www.zofijamazejkukovic.net/razpisujemo-vseslovenski-natecaj-hrana-za-zdravje-in-delovna-mesta/

WordPress theme: Kippis 1.15