Glasba je jezik, ki ga razumemo vsi

Včeraj se je v Evropi rodil nov praznični dan. Evropska mreža za staro glasbo REMA je prvič praznovala Evropski dan stare glasbe. Ta dan je postal živ spomenik evropski glasbeni dediščini, ki je s koncerti, konferencami in drugimi prireditvami, ki so se hkrati dogajale po vsej celini, staro glasbo približal širokemu občinstvu. 21. marec sovpada z rojstnim dnevom Johanna Sebastiana Bacha, pa tudi z začetkom pomladi.

Slovenija se je k praznovanju tega praznika pridružila s prvim letošnjim koncertom festivala stare glasbe Seviqc Brežice v atriju Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani. Prireditve REMA na Evropski dan stare glasbe podpira Evropska zveza radijskih in televizijskih postaj. Nad tem vseevropskim dogajanjem je pokroviteljica ga. Androulla Vassiliou, članica Evropske komisije. Nad slovenskim delom praznovanja je pokroviteljica Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS), slovenska poslanka v Evropskem parlamentu.

Nastopilo je 28 slovenskih umetnikov v 8 različnih zasedbah Mazej Kukovičeva je v svojem pozdravu povedala: “Že naš veliki pesnik France Prešeren je v Povodnem možu opeval staro glasbo rekoč: … Na Starem so trgu pod lipo zeleno, trobente in gosli in cimbale pele, plesale lepote z ljubljane so cele… Tudi nocoj je med nami lepota. Lepota stare glasbe, glasbe naših prednikov. Glasba in hrana sta skupen jezik Evrope. Glasba in hrana sta skupen jezik sedmih miljard ljudi na svetu.”

“Veselim se nocojšnjega večera stare glasbe. Še bolj ponosna sem, da boste nekateri z nami tudi v Evropskem parlamentu. Zahvaljujem se vsem za to priložnost, še posebej gospodu Klemnu Ramovšu z ekipo, ki so duša tega večera,” je v svoji izjavi poudarila Mazej Kukovičeva.

Svoj pozdravni govor pa je zaključila “V življenju sem vedno cenila znanje, ki se prenaša iz roda v rod. Vse prevečkrat pa pozabimo, da nas lahko stare modrosti in znanja peljejo v lepšo prihodnost in da nekaj novega, ni nujno najboljsa rešitev. Kruh in glasba sta naš skupen jezik. Naj nas ta jezik združuje na prvi pomladni večer, na Evropski dan stare glasbe.”

***

Za  dodatne informacije se obrnite na: Mateja Mohorič, asistentka v pisarni Zofije Mazej Kukovič: +386 41775096 , mateja.mohoric@ep.europa.eu

WordPress theme: Kippis 1.15