Če ne verjameš v ljudi, potem ne vstopaj v politiko

?Če si se odločil, da boš delal v dobro ljudi, je potrebno vse zdržati. Treba je iti naprej, napredovati. Predvsem pa moraš imeti sočutje do ljudi. Če nimaš sočutja, če ne verjameš v ljudi, potem v politiko ne vstopaj,? je svoj nagovor v Novi Gorici začela evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič. ?Vselej bo nekaj tistih, ki vas bodo kritizirali, da bi včasih najraje kar odnehali. Ampak sama verjamem v tiste, ki so dobri in delavni.?

25. marca 2014 se je Zofija Mazej Kukovič udeležila okrogle mize Požen’ Evropo, požen’ Slovenijo v Novi Gorici. Namen okrogle mize je bil približati na videz oddaljeno evropsko politiko ljudem v Sloveniji in spregovoriti o evropskih prizadevanjih za rešitev iz krize: ?Danes je večina držav izšla iz krize, Slovenija pa je žal na zadnjem mestu. Krize so vedno bile, ampak treba jih je reševat tudi tako, da razmišljaš o ljudeh. Ne moremo imeti polne zdravstvene ali polne pokojninske blagajne, če ljudem ne bomo pustili delati. Delo je, služb pa ne.?

Obenem je poudarila, da je v današnjem času ključ v podjetništvu. A problem ostaja na ravni države, saj ljudje pogosto obupajo, preden bi sploh prišli do denarja. ?Kje pride do težave? Denar je, a postopki v državi so bolj komplicirani od vsega. V prejšnjem finančnem okvirju je ostalo 2 milijardi evrov neporabljenih sredstev. Veste koliko je to? Medtem pa bi nekdo s 5000 evri znal ustvariti nekaj povsem novega. A da bi ta denar prišel do posameznika, mora najprej funkcionirati država.? Pri tem je poudarila, da na ravni Evropske unije v tem obdobju poteka kar nekaj programov, kot so Cosme in Horizon 2020, ki bodo omogočali tudi bolj neposredno črpanje sredstev in bodo obenem poenostavili birokratske postopke za posameznike.

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je nadaljevala: ?Zakaj nihče ne piše o tem, kaj bomo jutri delali? Kam bodo šli brezposelni? Zaradi tega sem se kot človek prakse dve leti nazaj odločila, da evropsko politiko povežem s praktičnimi rešitvami. Zaposlovanje se bo lahko začelo šele, ko bo gospodarska rast. Ampak to ne bo tako hitro, zato smo tudi razpisali natečaj Hrana za zdravje in delovna mesta. Da bi priložnost našli v zemlji.?

Danes je v med mladimi Sloveniji že vsak tretji brezposeln. Mladi ne vedo, kako naprej. Vendar pa je Zofija Mazej Kukovič poudarila, da je bistveno, da se mladi angažirajo tudi sami. ?Žal je desetletja veljalo, da je umazati si roke z zemljo nekaj nečastnega. Tako mladi s fakulteto sploh niso premišljevali, da bi šli obdelovat zemljo.  A pomembno je, da mladi iščejo nove priložnosti, četudi jih najdejo v zemlji in nadgradijo z novim znanjem. Pa ne samo mladi, tudi starejši, ki so izgubili delo.? V ta namen je poslankina ekipa Požen’ Evropo prisotnim predstavila nekaj dobrih slovenskih in tujih praks, ki uspešno izkoriščajo naravne danosti in povezujejo stara znanja s sodobnimi rešitvami. ?Pomembno je medgeneracijsko sodelovanje, da starejši vsa znanja prenesete na mlade. Mladi so se rodili z internetom, zato bodo lahko iz tega ustvarili povsem nove rešitve.?

***

Za več informacij se obrnite na:

Živa Vovk, pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič, Vila Bianca Velenje, +386 (0)5 91 58 672,info@zofijamazejkukovic.net

 

 

WordPress theme: Kippis 1.15