Ali nam udobje prinaša tudi zdravje?

Evropa se bo vedno bolj soočala z boleznimi, ki jih prinaša sodoben način življenja. S tem bodo vedno višji tudi stroški za zdravljenje različnih oblik bolezni. Med njimi je v zaskrbljujočem porastu diabetes – sladkorna bolezen.

Diabetes je med kroničnimi boleznimi danes najštevilčnejši. Danes je v Evropi 33 milijonov ljudi z diabetesom, v Sloveniji več kot 100.000. V naslednjih dvajsetih letih se bo to število povzpelo proti 50. milijonom bolnikov. Diabetes je bolezen, ki izjemno znižuje kakovost življenja in ima vpliv na porabo 10% sredstev zdravstvenega proračuna.

V veliki meri nas pred diabetesom lahko obvaruje zdrav življenjski slog. To pa pomeni uživanje manj maščob, več sadja in zelenjave, vsakdanje gibanje, uravnoteženost delovnih obremenitev in prostega časa, življenje brez cigaret in omejeno količino alkohola. Naslednje še kako pomembno dejstvo je zgodnje odkrivanje bolezni, informiranje bolnikov o njenem obvladovanju in o potrebni spremembi življenjskega sloga. Ob današnjih spletnih informacijah lahko sami veliko naredimo na področju preventive. Dodatna velika pomoč pri ozaveščanju so nam lahko tudi združenja bolnikov v tesnem sodelovanju s strokovnjaki. Kljub vsem informacijam in preventivi pa ima mnogo bolnikov, ki so na inzulinu ali tabletah še vedno površen odnos do svojega življenjskega sloga. Diabetes ‘ne boli’, je pa eden od ključnih razlogov za srčne kapi, slepoto, amputacije,…

Zaradi vsega tega Evropski parlament pričakuje od Evropske Komisije in Sveta Evrope, da pripravi strategijo celovitega obvladovanja diabetesa. Stališča obeh bomo slišali na marčevski seji v Strasbourgu. Politika je odgovorna za vzpostavitev zakonodaje in proračunskih okvirjev, ki bodo poleg preventive in zdravljenja zagotavljali sredstva za razvoj zdravil in odkrivanja te bolezni ter prenos najboljših praks med članicami.

Vsekakor je za uspeh na področju obvladovanja diabetesa potrebno združiti prizadevanja politike, stroke in discipliniran odnos do lastnega zdravja vsakega posameznika.

Zofija Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15