Alarmanten porast kroničnih bolezni ledvic v Evropi je zaskrbljujoč

OBVESTILO ZA MEDIJE

Bruselj, 5. marec 2013

Danes je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS), skupaj z Evropsko zdravstveno zvezo za ledvice, v Evropskem parlamentu predsedovala okrogli mizi posvečeno Svetovnemu dnevu ledvic, z naslovom “Alarmanten porast kroničnih bolezni ledvic v Evropi”.

Po podatkih Evropske zdravstvene zveze za ledvice, ima najmanj 8% prebivalstva v Evropi  določeno stopnjo kroničnega obolenja ledvic. Ocenjeno je, da je v EU prizadetih vsaj 40 milijonov ljudi. Ob konstantni porasti kroničnega obolenja ledvic, se bo število ljudi s tovrstnim obolenjem podvojilo v naslednjem desetletju.

Mazej Kukovičeva je v uvodu izpostavila “Naš način življenja se spreminja. Znašli smo se v obdobju porasta kroničnih obolenj. Nezdrava hrana, stres, in pomanjkanje telesne dejavnosti so eden od glavnih dejavnikov tveganja in so med drugim tudi razlogi za nastanek ledvičnih obolenj. Ključna pri preprečevanju bolezni ledvic je preventiva. Vse se prične pri nas samih. Trdno verjamem, da je za ohranitev zdravja temeljna zdrava prehrana. Pretirano zauživanje soli, maščob in sladkorja in pušča posledice na telesu. S tem namenom sem v Sloveniji pričela s projektom Hrana za zdravje in delovna mesta. Vsekakor pa se preventiva prične pri slehernemu izmed nas, kot del odgovornosti do svojega telesa.”

“Zgodnja preventiva je ključnega pomena. Pomembno se je naučiti, kako zaznati potencialnega pacienta s kronično boleznijo ledvic. Najlaže se osredotočimo na merjenje proteinov v urinu. To bi moralo biti dostopno vsem”, pojasnjuje dr Ron Gansevoort iz Univerzitetnega kliničnega centra Groningen.

Podatki kažejo, da bodo vlade držav članic, zaradi alarmnega porasta ledvičnih obolenj, namenile od 3 do 5 odstotkov svojih letnih zdravstvenih proračunov ledvičnim terapijam. Med slednje uvrščamo zdravljenje, dializo ter morebitno transplantacijo.

Dr Per Ake Zillen, predstavnik pacientov izpostavlja “Pacienti smo lahko del rešitve in ne le del problema. Potrebno je spremeniti življenjski slog in mišljenje ter narediti vse, kar je v naši moči že pred transplantacijo. Formula za ohranitev zdravja je podobna, ko gre za različne bolezni. Za uspeh je potrebna visoko-kakovostna zdravstvena oskrba in prav tako visoko-kakovostno samozdravljenje in odgovornost. Pacienti in zdravniki dopolnjujemo drug drugega v boju z boleznijo.”

Mazej Kukovičeva je še pojasnila “V Sloveniji smo med najboljšimi na svetu po preživetju dializnih bolnikov. Vsekakor pa moramo izboljšati transplantacijske razpoložljivosti in sodelovanje med državami članicami, saj je transplantacija najboljši način zdravljenja in na žalost še vedno nedostopna mnogih bolnikom.”

Prof. Norbert Lameire, predsednik Evropske zdravstvene zveze za ledvice pojasnjuje “Ukrepi na ravni EU so nujni. Pacienti na novo ledvico čakajo po več let. Mnogo organov pa je izgubljenih zgolj zaradi slabih organizacijskih dejavnosti.” Predstavnica Evropske Komisije, Helene le Borne je izpostavila “Težko je poenotiti sisteme za transplantacijske dejavnosti, saj se zdravstveni sistemi razlikujejo od države članice do države članice, seveda pa bi bilo to pomembno zaradi izboljšanja dostopnosti organov.”

“Prepričana sem, da mora EU več sredstev in truda vložiti v raziskave in nove tehnologije. Potrebujemo nova zdravila in nove tehnologije, ko gre za zdravljenje pacientov z dializo. Izboljšati moramo transplantacijski mrežo in sodelovanje med državami članicami. Alarmanten porast kroničnih bolezni ledvic v Evropi je zaskrbljujoč. Svetovni dan ledvic, ki ga letos obeležujemo 14. marca, naj služi kot opomnik, da je tej problematiki potrebno nameniti dovolj pozornosti, tako na ravni vsakega posameznika kot v dialogu med stroko in političnimi odločevalci” je zaključila Mazej Kukovičeva.

PRIPOMBA:

Statistični podatki za EU so dostopno na spletnih straneh EKHA; Kidney fact sheets. Dostopno na; http://www.ekha.eu/usr_img/info/factsheet.pdf Slike vam lahko pošljemo v boljši kvaliteti.

***
Za dodatne informacije se obrnite na: Mateja Mohorič, asistentka v pisarni Zofije Mazej Kukovič: +386 41775096 , mateja.mohoric@ep.europa.eu

WordPress theme: Kippis 1.15