ZAKLJUČEK II. NATEČAJA HRANA ZA ZDRAVJE IN DELOVNA MESTA

Zaključil se je drugi vseslovenski natečaj Hrana za zdravje in delovna mesta, ki sta ga razpisala Zofija Mazej Kukovič in ekipa Požen’ Evropo

Drage udeleženke in udeleženci natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta!

Kako se počutite ob pogledu na vaše pridelke? Je vaš trud poplačan? Ste morda pričeli razmišljati o poslovni ideji, ki bi vam omogočila tudi prihodek?

Moja želja in želja ekipe Požen?Evropo je, da imate na zgornja vprašanja po zaključenem natečaju vsaj delno pozitivne odgovore. Predvsem pa več zaupanja v priložnosti, ki nam jih ponuja zemlja.

Ob zaključku natečaja, ki je v dveh delih združil več sto udeležencev, sem tudi jaz z zadovoljstvom zaključila svoj mandat evropske poslanke. Tudi zato, ker mi je vsaj del evropskih politik uspelo prenesti v prakso.

Skozi dvoinpolletno obdobje dolgih potovanj v Bruselj in v Strasbourg ter življenja v teh evropskih prestolnicah, je bilo vračanje v domovino vedno lepo in vznemirljivo.

Tudi zaradi vas in naših srečanj.

Ste se kdaj vprašali, kako spremeniti hišo ali stanovanje v dom? Najbrž se lahko strinjamo, da se med krasno pobarvanimi stenami in novim pohištvom še ne počutimo doma, če prostor in okolica nimata topline . Jaz sem si na daljnem severu pričarala domačnost in toplino z namiznim prtom, ki ga je ustvarila moja pokojna mati. Pa tudi s hlebom kruha, ki smo ga skupaj z družino spekli doma. Tudi šopek cvetlic in solata iz domačega vrta so z mano pripotovali v stanovanje v Bruselj.

Moje misli, delo in besede so bile usmerjene v domovino, kjer je moj pravi dom. Moje ključno vprašanje, na katerega smo skupaj z vami iskali odgovor, je bilo: KAJ BOMO DELALI in KAKO HRANA VPLIVA NA NAŠE ZDRAVJE, predvsem zaradi okoliščin, ki jih prinaša kriza. Verjamem, da je v naši rodni zemlji nesluten potencial, ki ga moramo prepoznati in tudi spoštovati. Z našim natečajem smo, po vseh rezultatih sodeč, prebudili ljubezen do zemlje in potrebo po zdravi hrani.

Naša srečanja so bila polna pozitivnih izkušenj in energije. Nova znanja so se prenašala med nami vsemi. Moja knjiga Požen?Evropo, v kateri ste pomemben del zgodbe tudi vi, je obkrožila Slovenijo in bo v prihodnosti, prevedena v angleščino, obkrožila tudi Evropo.

Rezultate našega skupnega dela je moč videti in čutiti. Opažam nova polja ajde in kotičke na vrtu, kjer so naša semena obrodila plodove. Opažam nove nasade jagod in česna… Več kot kdajkoli poprej! Tudi vonj po jagodah in malinah je nekaj, kar nam pričara občutek lepote. Povezanost, ki se ja ustvarila med vami natečajniki, pa je dodana vrednost, ki bo dajala sadove tudi v prihodnje. S svojim zgledom ste pripomogli k temu, da se skoraj pozabljene kulture ponovno vračajo. Zato se zahvaljujem  vsem vam, ki ste se udeležili prvega ali drugega natečaja, nekateri  izmed vas tudi obeh, in tudi moji prizadevni ekipi mladih, Požen?Evropo.

Po sedmih letih aktivne politike sem se odločila, da bom tudi sama v praksi udejanjala to, kar sem govorila na naših srečanjih in na mnogih drugih konferencah. Živeti tu, kjer so korenine mojih staršev in daljnih prednikov, obdelovati isto zemljo, je zame dom v polnem pomenu besede. Moje poslanstvo danes je v ohranjanju korenin in nadgrajevanju tradicije z novimi znanji – torej povezati motiko z računalnikom. Zato vas bom namesto v Bruselj, povabila na svoj košček zemlje. Naše srečanje bo motivacija za prihodnje.

Ali si že lažje odgovorimo, kakšna je razlika med hišo ali stanovanjem ter domom? Morda tudi v tem, da je v kuhinji vonj po sveže pečenem kruhu in vonj po sveži zelenjavi, ki dopolnjuje okus goveje juhe. Takšen dom sem si  želela in želja se mi je uresničila. Verjamem, da se je uresničila tudi vam ob novih spoznanjih in sadovih, ki so zrasla iz dobrih semen. Kot pravi pregovor; cvetovi prihodnosti so v semenih sedanjosti.

Zofija Mazej Kukovič, nekdanja poslanka EP

Razglasitev zmagovalcev Drugega vseslovenskega natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta

Vrtovi in polja so nas to pomlad razvajala s svojimi sadovi, a bliža se čas, ko bo narava ponovno zaspala. Nam pa v spomin ostajajo vaše zgodbe, v katerih ste ujeli trenutke vašega veselja, ljubezni do zemlje, vaših idej in znanja. Z vašimi zgodbami ste celotni ekipi Požen’ Evropo polepševali pretekle mesece, sedaj pa je napočil čas, da razglasimo zmagovalce drugega natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta.

Na natečaj se je prijavilo 171 natečajnikov, od tega 22 ustanov, 40 nosilcev podjetniških idej, 22 kmetij in 87 vrtičkarjev.

Zmagovalci v kategoriji Podjetniška zgodba

V tej kategoriji so se natečajniki predstavili s svojo podjetniško idejo. Nekateri si že oblikujejo svojo zaposlitev, drugi še iščejo načine in poti do uresničitve svojih idej.

Vse rešitve s področja načrtovanja, pridelovanja, predelovanja ali trženja zdrave hrane so pozitiven gradnik na poti do boljše prihodnosti slovenske zemlje in bolj povezane lokalne skupnosti. Veseli smo, da je v Sloveniji moč najti toliko podjetniško motiviranih posameznikov! Prispevke si lahko ogledate v članku “Zmagovalci v kategoriji Podjetniška zgodba”.

Zmagovalci v kategoriji Podjetniška zgodba, ki imajo dobro podjetniško idejo in je še niso uresničili (zmagovalci so razvrščeni po abecedi):

-Barbara Benčan, “Trgovina z zdravo hrano in pijačo”

-Urša Derganc, “Sušene rastline kot vir zdrave hrane in njihova prodaja”

-Študentje UP Fakultete za management v Celju, “Eko vrečke”, “Povratna lesena embalaža”, “Vzgojno izobraževalni zavod Tri majhne žabice”

-Tatjana Ladinek

-Metka Vergles, “Trajnostni turizem in gostinstvo”

Zmagovalci v kategoriji Podjetniška zgodba, ki so svojo podjetniško idejo že uresničili oziroma jo že dlje časa uresničujejo (zmagovalci so razvrščeni po abecedi). Od ideje do uresničitve je dolga pot. Zato smo posebej prepoznali tiste posameznike, ki jim je to pot že uspelo uspešno prestati. Čestitke in pogumno naprej!

-Boris in Karmen Bračič, Zeliščna kmetija “Plahtica”

-Barbara Meža, blagovna znamka “Barbio’s”

-Mojca Rehar Klančič, “Trajnice Golob-Klančič”

-Mojca Turnšek

-Tatjana Štancar Poprask

Več o zmagovalcih in njihovih prispevkih http://www.zofijamazejkukovic.net/zmagovalci-v-kategoriji-podjetniska-zgodba/

Zmagovalci v kategoriji Vrtičkar

V tej kategoriji so se natečajniki predstavili s svojo zgodbo v rubriki Lokalna pridelava ali v rubriki Zdravo življenje. Svojo zgodbo so lahko povedali v obliki stripa, filmčka, besedila ali fotografije. Poslane zgodbe je naša ekipa prebirala z velikim navdušenjem, saj ste nam pokazali, kje leži prava vrednost naše zemlje – v rokah posameznikov, ki svojega vrta ne vidijo le kot obveznost, ampak kot prostor za sprostitev, domišljijo in inovativnost. Prispevke si oglejte v članku “Zmagovalci v kategoriji VRTIČKAR”.

Najboljših 10:

Minka Likar, Hotavlje

Helena Zabovnik, Škale

Elka Bizjak, Apnenik

Ljubica Donko, Metleče

Marija Pušenjak, Ljutomer

Metka Atelšek, Florjan

Andrej in Helena Jevšenak, Velenje

Boža Polak, Šmartno ob Paki

Marjan Majdič, Črnomelj

Hermina in Evald Lampreht, Radlje ob Dravi

Več o prispevkih vrtičkarjev http://www.zofijamazejkukovic.net/zmagovalci-v-kategoriji-vrtickar/

Zmagovalci v kategoriji Kmet

V tej kategoriji so se natečajniki predstavili s svojo zgodbo v rubriki Lokalna pridelava ali v rubriki Zdravo življenje. Svojo zgodbo so lahko povedali v obliki stripa, filmčka, besedila, recepta ali fotografije. Domiselnost naših natečajnikov in njihova ljubezen do svoje zemlje je resnično navdihujoča! Prispevke si lahko ogledate v članku “Zmagovalci v kategoriji KMET”.

Najboljših 5:

Nataša Penšek, Zavodnje

Milena Jančič, Ložnica pri Makolah

Mojca Abraham, Črna na Koroškem

Irena Volk, Ravne pri Šoštanju

Zdenka Orozel, Laze pri Velenje

Prispevke zmagovalcev v kategoriji kmet, si poglejte na http://www.zofijamazejkukovic.net/zmagovalci-v-kategoriji-kmet/

Zmagovalci v kategoriji Ustanove

V tej kategoriji so se natečajniki predstavili s svojo zgodbo v rubriki Lokalna pridelava ali v rubriki Zdravo življenje. Svojo zgodbo so lahko povedali v obliki stripa, filmčka, besedila, recepta ali fotografije. Urejanje vrtov v okviru raznih skupnosti in ustanov je v Sloveniji trend, ki se hitro širi. Vedno več šol in vrtcev že urejuje svoje vrtove, na njih pa se lahko najmlajši učijo vrtnarjenja in usvajajo znanje, ki ga je generacija pred njimi skoraj izgubila. Prispevke si lahko ogledate v članku z naslovom “Zmagovalci v kategoriji USTANOVE”.

Najboljših 5:

Center starejših Zimzelen Topolšica

Osnovna šola Miha Pintarja Toledo Velenje

Društvo kmetic Mežiške doline

VVZ Ilke Devetak Bignami Tolmin

Osnovna šola Fara, Kostel

Utrinke njihovih prispevkov si lahko ogledate na http://www.zofijamazejkukovic.net/zmagovalci-v-kategoriji-ustanove/

Vsem zmagovalcem našega natečaja iskreno čestitamo!

Srečanje zmagovalcev bo na dan Evrope, to je 9. maja 2015, in sicer ob vznožju vulkana Smrekovec, v Belih Vodah. Poskrbeli bomo za zanimiv in tematsko obarvan dan.

Učitelje in sodelujoče v kategoriji ?ustanove? obveščamo, da so na srečanje povabljeni tudi učenci oziroma varovanci, in sicer tisti, ki so kar najbolj aktivno sodelovali v drugem natečaju Hrana za zdravje in delovna mesta.

Prijave na srečanje, ki bo 9. maja, bomo zbirali v mesecu marcu. Prijavnico, ki jo boste izpolnili, boste prejeli po elektronski pošti.

Še enkrat vsem zmagovalcem in sodelujočim iskreno čestitamo,

ekipa Požen’ Evropo in člani komisije drugega natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta,

Špela Menih Novak, Matija Cotman in Živa Vovk.

Še vedno pa vas vabimo k ogledu Požen’ Evropo filmčka, ki je nastal v prvem natečaju: https://www.youtube.com/watch?v=T6q7ZWj3W48

WordPress theme: Kippis 1.15