SVETOVNI DAN ZDRAVJA KLIC K ‘ZDRAVI PAMETI’

Vzdušje med ljudmi v veliki meri zaznamujejo voditelji. Naša Vlada se vse preveč naslanja na pesimistično prikazovanje stanja v državi – nasmeha in optimizma ni nikjer. To stanje povzroča tudi stres pri marsikomu, podaljšuje čakalne vrste v zdravstvenih ustanovah in še posebej v psihiatričnih bolnišnicah. Ljudje potrebujemo pozitivne vzpodbude, potem smo sposobni premagovati tudi velike krize.

Svetovni dan zdravja nas opozarja tudi na to, da je posebej v nerazvitem delu sveta veliko nalezljivih bolezni, lakote in revščine. Revščina pa je po vseh znanstvenih dokazih velik razlog za krajšo življenjsko dobo. Če k temu dodamo še večje uživanje alkohola in kajenje,so dani vsi pogoji za težke bolezni kot je rak, za katerim zboli že vsak četrti prebivalec Evrope. Brezposelnost, ki se v Sloveniji močno povečuje,bo imela za posledico tudi revščino in vse kar spada zraven.

Včeraj smo skupaj s Predsednikom SDS Janezom Janšo, obiskali Društvo paraplegikov v Novem mestu. Kljub temu, da živijo z omejitvijo, ki jo premagujejo z invalidskim vozičkom, je na njihovih obrazih nasmeh, optimizem, razmišljanje o bodočih načrtih. Kako znajo ti ljudje ceniti lepote življenja! Vsak mesec bi lahko Vlada obiskala podobne institucije, ki jih je na stotine v Sloveniji, potem bi ugotovila, da se je vredno boriti in ne samo upravičevati slabega stanja s krizo.

Vlada si daje vse več dela s kadrovskimi menjavami. Zadnja, za večino Slovenije neopazna je bila zamenjava direktorja Bolnišnice v Murski Soboti. Ta človek je pripeljal bolnišnico iz dolgoletnih izgub, jo opremil, posodobil … Ljudje ga imajo radi ne samo v Bolnišnici, ampak tudi v okolju. Kakšen smisel imajo ta dejanja?

Komu koristijo? Državljankam in državljanom gotovo ne.

Tudi nov Urgentni center v Kliničnem centru in še na devetih drugih lokacijah po Sloveniji si državljanke in državljani zaslužimo in Vlada je to obljubila. Pa se je kljub temu ponovno zataknilo pri gradnji Urgence v Ljubljani, napovedana je prekinitev gradnje za leto in pol. Vračamo se torej nazaj v stare prakse, kjer so se bolnišnice gradile desetletje. Pravijo, da ni načrtov – vsak načrt je danes možno narediti znotraj tridesetih dni in noči – če je politična volja. Očitno pa je bolj enostavno iskati izgovore v delovanju prejšnje vlade in v svetovni krizi.

Vzemimo si dan za razmišljanje in delovanje po ?zdravi kmečki pameti?.

Zofija Mazej Kukovič


WordPress theme: Kippis 1.15