Utrinki ocenjevalne komisije tretjič!

V mirni gozdnati dolini, nedaleč stran od Rašice, rojstne vasi očeta slovenskega knjižnega jezika Primoža Trubarja, je ekipa Požen’ Evropo našla neverjetno raznolik in bogat zelenjavni vrt ter nasad jagodičevja. Pri Lundrovih se zavedajo, da je naše zdravje v veliki meri odvisno od hrane, ki jo zaužijemo, kot v svojih razpravah večkrat poudarja evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič. Med drugim jih je k pridelavi domače, zdrave in raznolike hrane pripravil tudi vegeterijanski način življenja obeh hčera, saj jima s tem omogočajo pester nabor zdrave hrane, s katerimi nadomestita manjkajoče snovi in vitamine. Na vrtu imajo tudi sojo, katere semena so se ohranila skozi generacije. Gospa Lunder ponosno pove, da je dala seme pregledati in ugotovila, da gre resnično za seme gensko nespremenjene soje.

Lundrovi so ocenjevalno komisijo oskrbeli s tem dragocenim semenom in potrudili se bomo, da bo soja naslednje leto rasla tudi na Požen’ Evropo vrtičku. Zofija Mazej Kukovič se v evropskem parlamentu zavzema za sprejem svežnja ukrepov na področju zdravstvenih in varnostnih standardov za celotno agroživilsko verigo saj je trenutna zakonodaja EU na tem področju nepregledna in neučinkovita. En del nove zakonodaje bi tako urejal tudi pogoje za rastlinski razmnoževalni material, vključno s semeni, cilj nove zakonodaje pa je boljša produktivnost in prilagodljivost semen ter ohranjanje in varovanje biotske raznovrstnosti v Evropi. Stare tradicionalne sorte ter heterogeni materiali so izvzeti iz testiranj in drugih zakonodajnih zahtev saj so zanje določena poenostavljena pravila za registracijo. Prav tako so iz predlagane uredbe izvzeti zasebni vrtnarji, ki bodo lahko še naprej kupovali kakršen koli rastlinski material ter v manjših količinah seme tudi prodajali.

Ljubezen do zemlje je gospo Edith po dolgih letih življenja v mestu pripeljala nazaj na podeželje, na kmetijo starih staršev. Pravi, da je ena redkih, ki si je že kot študentka kupila košček zemlje blizu domačije in ga zasadila z okrasnim grmičevjem in jagodičevjem.  Danes obdeluje tudi vrt in njivo, za kaj več pa, kakor pravi, časa enostavno primanjkuje. Ima velike ideje in ambiciozne načrte, kako bi povezala okoliške brezposelne ljudi, ljudi z zemljo in tiste z voljo do dela in ljubeznijo do obdelovanja v nekakšen skupen projekt. Ekipa Požen’ Evropo je vesela, da ljudje v obdelavi zemlje najdejo tudi ideje za razvoj podjetništva, kar je pravzaprav eden izmed temeljev poslankine pobude Hrana za zdravje in delovna mesta.

V muhastem deževnem poletnem popoldnevu je bila ekipa Požen’ Evropo posebej navdušena nad srečanjem z mlado študentko živilstva Evo, ki nam je kljub napetim uram pred izpitom z veliko energije in dobre volje pokazala družinski vrt na obrobju Ljubljane, pod obronki Golovca. Za družino je vrt vir zdrave prehrane, gojijo pa tudi veliko jagodičevja. Uporabo le-tega nam je Eva zaupala kar v knjižici receptov, ki jo je pripravila za namen natečaja. Takšne mlade in sveže glave potrebujemo, da bo lokalna pridelava ponovno zaživela, kakor mora. ?Mi, starejša generacija, smo z vrednotami, da bo otrokom bolje, če jim ne bo potrebno delati z zemljo, takšno prepričanje pripeljali tako daleč, da mladi danes samozaposlitvenih priložnosti v zemlji več ne vidijo,? velikokrat poudarja Zofija Mazej Kukovič. Kdo pa bo ohranjal tradicijo domače predelave ter ljubezni do zemlje, če ne mladi? Študentka Eva je svetel primer in upanje za prihodnost.

Veseli smo, da se je natečaju Hrana za zdravje in delovna mesta pridružil tudi gospod Gojko Stanič, ki je o svojem hobiju, gojenju zelenjave na strehi, napisal celo knjigo z naslovom Sonaravni vrt na strehi.  Na strehi svoje stanovanjske hiše sredi Ljubljane gospod Stanič skupaj z ženo pridela kar 250 kg zelenjave! Njegov cilj je skozi vse leto pridelati nekaj zdravega za pod zob, tudi v zimskih mesecih. Zaveda se, da bomo za preživetje morali spremeniti način življenja. Z Ekološkim društvom Porevit je sodeloval pri nastajanju osnutka resolucije za urbano vrtnarjenje za Evropo.

Gospa Barbara se ukvarja z varstvom otrok, pri svojem delu pa daje poudarek na lastni pridelavi zdrave prehrane za svoje varovance in družino. Pokazala nam je gredico v atriju, na kateri lahko otroci skozi igro spoznavajo zelenjavo, cvetlice in zelišča. Čeprav živi na obrobju Ljubljanskega barja, kjer se nekdaj obdelane površine hitro zaraščajo, se je več let trudila, da bi dobila zemljo za obdelovanje v bližini doma. Zdaj ima svoj košček veselja, barjanska zemlja je spočita in rodovitna, zato smo pri njej našli nekatere velikanske primerke cvetače in zelja. Njeni varovanci pa bodo odraščali s spoštovanjem do zemlje in znanjem, ki se danes žal prehitro izgublja.

EU Kotiček: 

PROJEKTI POVEZAVE LOKALNO PRIDELAVE HRANE IN INTERNETA

 Večina projektov povezovanja pridelave hrane s tehnologijo, predvsem internetom je vezanih na spletno prodajo izdelkov. To so spletne strani, ki so namenjene potrošnikom, ki cenijo lokalno pridelano hrano ter ostale produkte kmetij.

  • Dober primer tega je portal najdikmetijo.si (http://najdikmetijo.si/index.php) Preko te spletne strani lahko uporabnik enostavno poišče kmetijo in si ogleda njihovo ponudbo, lahko pa išče tudi po pridelkih. Vedno so izpostavljene tudi izdelki, ki so v akciji. Na spletni strani najdemo vse od sadja in zelenjave do zelišč, izdelkov iz meda, sokov in marmelad. Vizija portala je ponuditi čim večjo izbiro ponudb slovenskih kmetij brez posredništva. S tem želijo:

– omogočiti slovenskemu potrošniku neposreden kontakt s kmetijami

– omogočiti slovenskemu potrošniku neposreden nakup domačih živil

– povečati prepoznavnost slovenskih kmetij

– omogočiti slovenskemu kmetu, da izpostavi svojo ponudbo

 

  • Na podoben način deluje tudi tržnica na portalu kmetija.si http://www.kmetija.si/Trznica
  •  Najbolj aktualni so projekti t. i. zelenih zabojčkov, ki se ukvarjajo z dostavo zdrave, ekološke, lokalno pridelane hrane, predvsem sadja in zelenjave. Ti projekti temeljijo na povezovanju lokalnih pridelovalcev hrane na enem mestu. Posameznik lahko nato na spletni strani naroči posamezne vnaprej pripravljene ponudbe oz. zabojčke ter izbira med sadno, zelenjavno ali mešano košarico ter velikostjo košarice. Košarica se sestavlja vsak teden, vsebina košarice se tedensko spreminja glede na razpoložljivo sadje in zelenjavo v posameznem letnem času. Tako je zelenjava vedno sveža, okusna ter raznolika. Nekateri omogočajo tudi da kupec sam izbere izdelke, ki jih želi prejeti v zabojčku. Naročilo je nato dostavljeno na dom. Dostava je večinoma tedenska in vezana na daljše časovno obdobje, nekateri ponudniki pa nudijo tudi enkratni nakup. Celoten sistem temelji na internetnem naročanju in internetnem poslovanju.

Primeri:

-Zeleni zabojček: http://www.zeleni-zabojcek.si/zz/

-Moja Tržnica:

http://www.mojatrznica.si/mojatrznica/faces/index.xhtml;jsessionid=sSYzJaADlTH6Vmwc45gzMnEz?id=1

-Pikapolonica: http://www.zelenjava-pikapolonica.si/spletna-trznica.html

-Zelena košarica: http://www.zelena-kosarica.si/

 

***

Pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič

 

 


WordPress theme: Kippis 1.15