Tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v Strasbourgu

Danes, 28. junija 2013, se je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (ELS/SDS) skupaj s poslanci dr. Romano Jordan (ELS/SDS), mag. Tanjo Fajon (S&D/SD) in Jelkom Kacinom (ALDE/LDS) udeležila vsakomesečne tiskovne konference v Ljubljani, kjer se evropski poslanci dotaknejo tem, o katerih se bo glasovalo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu teden kasneje. Med drugim so danes govorili o glasovanju o večletnem finančnem okvirju 2014-2020, o boljšem evropskem odzivu na pandemije in o hitrejši odzivnosti vzvodov pomoči ob naravnih katastrofah.

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je med drugim spregovorila o nevarnosti pandemij, saj si Evropski parlament prizadeva za okrepljeni sistem, ki bi omogočal bolj usklajen in hitrejši odziv v primeru ponovnih izbruhov pojavov, kakor so v preteklosti že bili ptičja gripa, koronavirus ali SARS. ?To tematiko smo obravnavali že v času našega predsedovanja leta 2008, ampak je minilo kar nekaj let, da o tem končno tudi glasujemo. Potrebno se je zavedati, da tudi Evropa ni sama na svetu, saj čezmejne nevarnosti obstajajo tako znotraj Evrope, med evropskimi državami, kot tudi izven meja Evropske unije. Evropski center za obvladovanje bolezni je seveda velik napredek, saj gre v primeru pandemij za stanje, s katerim se na mikro nivoju ne moremo spopadati sami, ampak skupaj na evropski ali globalni ravni. Bistveno pri tem predlogu je tudi, da omogoča možnost dobave cepiv na enem mestu, kar je seveda za države članice zelo dobrodošlo,? je povedala.

V torek bodo poslanci s Svetom in Komisijo razpravljali tudi o tem, da morajo nujna sredstva hitreje priti do žrtev naravnih nesreč, kar pomeni, da morajo postati mehanizmi pomoči bolj prilagodljivi. Razprava je vezana na katastrofalne poplave, ki so nedavno prizadele predsvem Češko, Nemčijo in Avstrijo. O tem je Mazej Kukovičeva povedala: ? Najprej naj omenim, da je za popolave, ki so bile v Sloveniji prejšnje leto v teh dneh glasoval tudi Odbor za proračun in se pozitivno odzval na to, da bi Slovenija dobila 14 milijonov evrov pomoči. Sicer pa je problem po naravnih nesrečah ta, da je Solidarnostni sklad EU precej neokreten. Ravno zato so razprave o tem, da gremo ljudem v stiski nasproti še pravi čas in da pomoč ne traja samo tri dni, potem pa ljudje ostanejo prepuščeni sami sebi s svojimi poplavljenimi hišami, ključnega pomena. Moramo izboljšati in prilagoditi postopke in priti žrtvam nasproti hitreje, kakor do sedaj.?

***

Za dodatne informacije se obrnite na:

Živa Vovk, asistentka v pisarni Zofije Mazej Kukovič, +386 (0)591 58 672info@zofijamazejkukovic.net

WordPress theme: Kippis 1.15