Starejši z izkušnjami, mlajši s pogumom za nova delovna mesta.

“Evropa je v krizi, ki je ne bo hitro konec,” je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič opozorila na včerajšnjem dogodku v Ohonici pri Borovnici.

Mazej Kukovičeva in ekipa Požen? Evropo sta organizirali izobraževalni dogodek z naslovom Hrana za zdravje in delovna mesta: sodobne restive za samozaposlitev. Dogodka se je udeležilo mnogo ljudi, ki so z zanimanjem prisluhnili govorcem in tudi sami sodelovali v razpravi.

?Evropejci smo po eni strani zelo bolan narod. Kljub temu, da imamo visok standard, smo zelo bolni. Poleg tega je veliko mladih brez dela. To je tisto, kar moramo starejši z izkušnjami, mlajši pa s pogumom, rešiti?, je povedala Mazej Kukovičeva.

?V Sloveniji dihamo svež zrak in pijemo čisto vodo. So stvari, ki so tukaj enkratne in čudovite. Najti pa moramo priložnost v zemlji, do katere mladi nimajo toliko spoštovanja, kot ga imamo mi starejši. Zavedati se moramo, da je lahko zemlja tudi priložnost. Antibiotike danes jemo kot kruh, tudi v živalski krmi so. To lahko pripelje do trenutka, ko nad boleznimi ne bomo več imeli nadzora,? je na aktualne probleme opozorila evropska poslanka.

Mazej Kukovičeva je nadaljevala ?Pomembna je tudi zakonodaja. Evropa se vrača v nujno industrializacijo, zato je tudi to potrebno odpreti kot politično vprašanje, da ne ponovimo napak prejšnje, ki je prinesla tudi veliko okoljsko onesnaženje. Nastajajoča evropska kmetijska reforma bo mladim prinesla veliko priložnosti. Tu bo pomembna tudi vloga vlade in lokalnih okolij, da bomo pri črpanju evropskih sredstev uspešni. Ključ do uspeha pa so ustrezno pripravljeni projekti. Ne pozabimo, da Slovenija vsako leto uvozi milijarado ton hrane.”

Ekipa Požen’ Evropo je med drugim predstavila tudi primere dobrih praks s področja informacijske tehnologije v povezavi s pridelavo hrane. To področje je še v razvoju, zato je priložnosti veliko.

Marjeta Cotman, bivša ministrica za delo, družino in socialne zadeve je povedala, da smo danes žal med prvimi v Evropi, kjer brezposelnost mladih skokovito narašča. Brezposelnost mladih med 26. in 32. letom je grozljiva, skoraj 30 odstotkov.

?Včasih je veljalo, če boš šturdiral, boš imel službo. A žal je danes med brezposelnimi veliko izobraženih mladih. Zemlja je seveda danes ena izmed priložnosti, ki bi se je morali mladi zavedati in jo izkoristiti. S spodbudami in možnostmi, ki so na voljo v Sloveniji, je mogoče marsikaj,? je povedala Cotmanova.

?Ko je najhuje, je potrebno po svoje naprej. Marsikaj je potrebno potrpeti in poiskati novo pot. Pri tem, da vemo, da imamo danes zaradi interneta svet na dlani. Če bomo vsi v to investirali, bomo lažje verjeli v dolgoročno prihodnost Slovenije. Potrebujemo tudi domoljubje in tega nam manjka, ali pa se tega niti ne zavedamo. Imejmo radi svojo domovino,? je govor zaključila Zofija Mazej Kukovič.

***

Pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15