Ponovna industrializacija Evrope. Povežimo motiko z računalnikom.

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino glasovali za poročilo o ponovni industrializaciji Evrope za spodbujanje konkurenčnosti in trajnosti.

Medtem ko se je večina držav na svetu že izkopala iz krize, Evropa še vedno zaostaja za svojimi glavnimi konkurentkami. Kriza je Evropo močno prizadela, kar se kaže tudi v 3,8 milijonov manj delovnih mest v industriji, zato je načrt kako ponovno oživeti gospodarstvo ter spodbuditi preporod evropske industrije nujen.

Industrijska politika je lahko dolgoročna naložba v delovna mesta, kar posledično pomeni neposredno pomoč za državljanke in državljane. Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je ob tem povedala: ?To so teme, ki so naši politični skupini Evropske ljudske stranke pisane na kožo, saj živimo z industrijo, živimo s podjetji, tudi s srednje velikim in malimi podjetji. Naša največja skrb je kaj bomo jutri delali. In ravno industrijska politika daje velik del odgovora na to vprašanje. Obdržati več industrije v Evropi bo lažje tudi zato, ker ima Evropa kulturo industrije ter tehnološko disciplino. Na drugi strani je naša največja pomanjkljivost kadrovska neprilagojenost. Mnogo mladih bi moralo imeti večji pogum za študij inženirstva, za študij informacijskih tehnologij. To potrebujemo, če želimo reindustrializirati Evropo.?

Industrija mora temeljiti na inovativnosti, tako tehnološki in poslovni kot tudi finančni, okoljski in družbeni. Vprašanje danes je, kaj je perspektivno? Kaj je danes inovativno? Mazej Kukovičeva je izpostavila svoj pogled: ?Veselim me, da je znotraj tega poročila opažena priložnost tudi za pridelavo hrane. Tu vidim priložnost tudi za Slovenijo, ki ima več kot 20.000 ha kmetijskih zemljišč v zaraščanju, po drugi strani pa letno še vedno uvozimo za več kot milijardo evrov hrane. Povezava hrane in zdravja z delovnimi mesti in z industrijo je izjemna. Kajti robotika, tudi na področju pridelave hrane je priložnost. Torej povežimo, metaforično povedano, motiko z računalnikom.?

WordPress theme: Kippis 1.15