Položaj žensk v Evropi in v Sloveniji

Drage kolegice, delegatke 6. Kongresa ženskega odbora SDS! 

Sporočilo predsednice Alenke Jeraj, naj delegatkam tega kongresa kaj napišem, sem sprejela med udeležbo na srečanju EPP politične skupine v Dubrovniku.

Hrvaška se pripravlja na prve evropske volitve, ki bodo to nedeljo. Nosilka liste HDZ, ki je tako kot mi članica EPP, je ženska. Dubrovčanka. Predstavila se je na omizju, na katerem je bila razprava o julijskem vstopu Hrvaške v EU.

Nocoj sem se vrnila domov z razmišljanjem, s katerimi sporočili lahko prispevam k odpiranju novih možnosti za ženske. Kako vzpostaviti pogoje, kjer bo ženska lahko mati, žena in imela kariero?

Pred devetimi leti,  ob vstopanju in vračanju Slovenije v naš skupen dom, v Evropo, kamor smo od nekdaj zgodovinsko pripadali, nisem niti sanjala, da bom lahko sama sooblikovala evropske politike. Občutljivost na vprašanje enakosti je v Evropskem Parlamentu zelo izpostavljena pri nastajanju katerekoli zakonodaje. Na nekaterih področjih pa se posebej osredotočamo na vprašanje žensk. Izrecno je izpostavljena potreba po vzpodbujanju žensk k podjetništvu. Temu so namenjene tudi posebne finančne vzpodbude.

Na področju zdravja je naša zahteva po zaščiti žensk pred prsnimi vsadki, ki so bili oporečne kvalitete. Nekatere ženske, ki zbolijo za rakom na dojki jih nujno potrebujejo, še več pa jih je žal tistih, ki verjamejo v kult večne lepote in bi ga rade dosegle s silikonskimi prsmi. Sedaj je aktualna razprava o kontacepcijskih tabletah Diane, ki vplivajo na ravnovesje hormonov v našem telesu, o vprašanju njihove varnosti. Aktualne so razprave o vplivu kozmetike in tekstila kot možnih endokrinih motilcev. Zakonodaja, ki bo skrbneje preprečevala nasilje nad ženskami je v fazi dogovarjanja. Vendar je za ženske izjemnega pomena materialna neodvisnost. Le na ta način se tudi same lahko upremo življenju, ki ga omadežuje nasilje.

Politično delo v parlamentu je en del zgodbe, drugi del mojega političnega dela je v domovini. Kot poslanka želim vzpodbuditi čimveč mladih deklet, da so za njih primerni vsi poklici. Neenakost se prične že pri vzgoji, ko delimo vse, kar je tehničnega in naravoslovnega na moške. Dekleta bodo imela večjo možnost zaposlitve, če bodo verjela vase, če bodo verjela, da talenti niso omejeni na spol, samo razvijati jih je potrebno. Tudi moja iniciativa Hrana za zdravje in delovna mesta lahko pripomore k vzpodbuditvi novih idej, kako je moč preživeti v kriznih časih in tudi v tistih časih, ko so razmere nekoliko lažje.

Nikoli nisem bila feministka in nikoli nisem objokovala krivice, ki naj bi jo delali moški ženskam, češ da le nam ne uspe. Že od nekdaj pa sem iskala zgodovinske razlage, zakaj je na primer na Švedskem število žensk v politiki in na vodilnih mestih včasih celo višje kot moških. V nasprotju z mnogimi evropskimi državami, kjer so ženske še vedno razumljene kot servis za kuhanje in pospravljanje. Gre za kulturni premik v glavah celotne družbe, potem se šele lahko zgodijo premiki v realnosti.

Ženske rade kuhamo in pospravljamo, vendar mora biti to kot dopolnilo intelektualnim storitvam, ki smo jih sposobne. Vsaka na svojem nivoju. Moja najstarejša sestra je zaradi vojne in razmer, ki so vladale v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, morala izobraževanje končati že v osnovni šoli. Toda njena zdrava logika, občutek za estetiko, znanje na področju zdravega načina življenja, je zame inspiracija. Pomeni, da moramo v vsakem človeku poiskati tisto dobro, tisto najboljše.

Ne morem mimo besed Hudabivnikove Mete, ki jih je govorila njenim samorastniškim otrokom: “Kakor se samorastnik zgrabi z okolico, tako se morate tudi vi, Hudabivniki, zgrabiti z življenjem. kjer stojite, poženite korenine.”

Kaj lahko storimo ženske?

1. Naučimo si vzeti čas tudi zase, za naše zdravje in dobro počutje. Tako bomo z večjo samozavestjo privlačnejše tudi za može in partnerje, ki so nas tu in tam prenasičeni.

2. Ozaveščajmo dekleta in žene o tem, da so sposobne tudi “moških” študijev in poklicev, ter prenašajmo na njih vrednote in znanje naših babic.

3.Vzpodbujajmo in ustvarjajmo pogoje, kjer si bodo dekleta in žene upale postati podjetnice. Da bodo verjele vase!

4. Vzpodbujajmo dekleta in žene, da bodo imele pogum stopiti v ospredje, na vodilna mesta, tako v gospodarstvu, kot v politiki.

5. Kult večne lepote in mladosti zamenjajmo z ozaveščanjem o zdravem načinu življenja in tudi same dajajmo zgled.

6. Bodimo med ljudmi in z ljudmi, ter delimo z njimi vrednote, v katere ne samo verjamemo, ampak jih tudi živimo.

7. Ozavestimo sebe in vse okoli nas, da je naše zdravje v veliki meri odvisno od hrane.

8. Vzemimo ženskost kot veliko prednost, ki jo lahko udejanjamo na vseh področjih. Seveda z veliko vztrajnosti, vseživljenskega učenja, ljubezni in notranje energije.

9. Politična aktivnost in pogum nam omogočajo spreminjati svet. Zato vzpodbujajmo volilce. Kandidirajmo.

10. Pridružimo se civilnim združenjem ali ustanavljajmo nova. Nato jih vključimo v Evropske integracije.

Naj bo današnji 6. Kongres ženskega odbora SDS inspiracija za vse nas!

Srečno vam želim.

 

Zofija Mazej Kukovič, MEP

WordPress theme: Kippis 1.15