Po devetih letih članstva Slovenije v EU vstopa tudi Hrvaška

Dubrovnik, 11. april 2013

Danes je Evropska ljudska stranka na delovnem obisku v Dubrovniku izrazila podporo in čestitke Hrvaški za prihajajoči vstop države v Evropsko unijo.

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (SDS/EPP) je na srečanju politične skupine zastopala slovensko delegacijo. Skupaj s predsednikom HDZ Tomislavom Karamarkom in njihovimi člani so razpravljali o pristopu naslednje države bivše Jugoslavije ter tudi o izzivih in priložnostih za Hrvaško kot sestavnega dela Evropskega notranjega trga.

“Ponosna sem, da je Slovenija del Evropske unije in ponosna sem danes, ko se vi, naši sosedje priključujete tej družini. Naša stranka SDS je, ko je vodila vlado, ustvarila vse potrebne elemente za pristop Hrvaške k Evropski uniji” je povedala Mazej Kukovičeva. “Sledilo je glasovanje v slovenskem parlamentu, kjer so vsi poslanci glasovali za vaš vstop.”

V svojem govoru je Joseph Daul, predsednik skupine EPP podal tudi poudarek na krizo in razvoj: “Unija za Hrvaško pomeni premagovanje gospodarskih težav.” Od začetka gospodarske krize je preko 200 tisoč državljank in državljanov Hrvaške izgubilo svoje delovno mesto. Hrvaška ima sedaj izjemno priložnost za razvoj gospodarstva tudi zaradi naravnih bogastev.

Nekateri drugi evropski poslanci so izpostavili še druge ovire, kot so korupcija, negotovost v sodstvu in dolgotrajni postopki o odločanju. Tudi na tem bo morala Hrvaška veliko narediti.

Delovni sestanek bo veliko pripomogel k izvedbi nujnih reform. “Slovenija se je pred devetimi leti ob vstopu v EU vrnila v svoj dom, letos se v svoj evropski dom vračajo Hrvati,” je v svojem govoru zaključila Mazej Kukovičeva.

Za  dodatne informacije se obrnite na: Mateja Mohorič, asistentka v pisarni Zofije Mazej Kukovič: +386 41775096 , mateja.mohoric@ep.europa.eu

WordPress theme: Kippis 1.15