Obvladovanje ekonomske krize: treba je gledati globalno in vnaprej

Obvladovanje ekonomske krize: treba je gledati globalno in vnaprej

Javna tribuna z evropsko poslanko Zofijo Mazej Kukovič v Bruslju

Včeraj je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (ELS/SDS) v imenu politične skupine Evropske ljudske stranke in Odbora za industrijo, raziskave in energetiko v Evropskem parlamentu gostila javno tribuno z naslovom “Obvladovanje ekonomske krize prek vodilnih industrij in malih ter srednje velikih podjetij.” S sogovorci je razpravljala o oblikovanju političnega okolja za rast v Sloveniji in v Evropski uniji.

Mazej Kukovičeva je izpostavila, da se v Evropskem parlamentu zavzema za ponovno zaposlovanje, za novo gospodarsko rast in za pogumne podjetniške ideje: “Danes je zelo pomembna hitrost političnega odločanja. Rast in varčevanje gresta z roko v roki. Vprašanja prihodnosti ne prenesejo več odgovorov iz preteklosti, prihodnost pa prinaša spremenjene razmere. Ves napor moramo vložiti v ozdravitev gospodarstva, katerega hrbtenica so mala in srednje velika podjetja.”

Dr. Paul Rübig (EPP/ELS), poročevalec za poročilo “Mala in srednje velika podjetja” je poudaril, da politiki ne smejo sprejeti nezaposlenosti. Pomembno je, da naredijo vse kar je v njihovi moči, da ustvarijo okolje za rast in nova podjetja. Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenja d.d. je poudaril, da ima Slovenija veliko znanja, vendar potrebujemo finančno stabilizacijo in večjo povezanost industrije s centri znanja. Z njim se strinja tudi prof. Borut Likar, direktor Inštituta za inovacije in tehnologijo, ki pri svojem delu opaža, da ima Slovenija velik potencial na področju inovacij.

Na drugem panelu z naslovom Visoke tehnologije za visoko rast je nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek (EPP/ELS) navedel zanimivo primerjavo: ?SMEji so kot zdravniki, niso krivi za bolezni, lahko pa jih pozdravijo.? Poudaril je, da je v današnjem času zelo pomembno zaupanje.

Po mnenju Mazej Kukovičeve konkurenčnost pomeni, da imamo zdrav sistem, sposoben tekmovanja in sposoben zmagovanja. ?V življenju se zavzemamo za to, da imamo delo, da smo ustvarjalni in da smo zdravi. Takšna kakovost življenja nekaj šteje in mnogo ljudi po vsem svetu hrepeni po našem, evropskem načinu življenja. Menim, da moramo v tem prepoznati priložnost in se hkrati zavedati, da nam gre, kljub nekaterim problemom, dobro. Kljub vsemu pa moramo gledati globalno ter desetletja vnaprej. Zdaj je čas za optimizem, za strpnost in sodelovanje. Čas je za nov gospodarski in podjetniški zagon,? je zaključila Zofija Mazej Kukovič.

Na javni tribuni so poleg omenjenih nastopili tudi Gunnar Hökmark (Podpredsednik ELS/EPP), Pilar del Castillo Vera (ELS/EPP), Bernd Reichert (Evropska komisija, DG Research and Innovation), Dr Paul Ludger WEISSENBERG (Evropska komisija, DG Enterprise and Industry) ter Jean Pol Wiaux (Recharge).

http://www.eppgroup.eu/tv/default_en.asp?vid_id=121114_event

Za dodatne informacije se obrnite na:

 

WordPress theme: Kippis 1.15