Košarka je za vse

V naših prejšnjem članku smo govorili o tem, kako razširjena je košarka pri nas. Danes vam bomo pokazali, da se s košarko lahko ukvarjajo prav vsi.

Košarka kot eden izmed dveh najbolj popularnih športov, je izjemno priljubljena pri večini populacije. Prav tako so tudi zunanja igrišča za košarko vse bolj polna. Še ne dolgo nazaj je potekal projekt ‘Verjemi v svoj koš’, kjer so se s pomočjo donacij obnavljala košarkarska igrišča.

Košarka pa se ne igra le na zunanjih igriščih, temveč tudi kot rekreacija občanov v šolskih telovadnicah. Te so po vseh krajih Slovenije skoraj polno zasedene, veliko pa se jih uporablja za igranje košarke. Tako košarko igrajo otroci, odrasli, starejši, moški in ženske, pa tudi mnogi, za katere bi mislili, da košarke sploh ne morejo igrati. In to zelo uspešno.

Imamo namreč izjemno uspešno reprezentanco gluhih in naglušnih, ki je aktualni evropski prvak. Lani so namreč v Konyi, v Turčiji, v finalu premagali reprezentanco Litve, ki pa je še vedno aktualni olimpijski in svetovni prvak v konkurenci gluhih in naglušnih. Naša reprezentanca ima sicer že dve 3. mesti, tri 2. mesta in eno 1. mesto z velikih tekmovanj, eden njenih najbolj vidnih košarkarjev Miha Zupan, tudi nekdanji član slovenske članske košarkarske reprezentance, pa je prvi gluhi košarkar, ki je kadarkoli zaigral v najprestižnejšem evropskem klubskem tekmovanju v košarki. 24. oktobra 2007 je v dresu Olimpije namreč zaigral na tekmi Evrolige.

Naše reprezentance pa so izjemno uspešne tudi v košarki na vozičkih, ki je trenutno najhitreje rastoči šport za športnike z invalidnostjo. Lani je bila naša država celo gostiteljica Evropskega prvenstva skupine B. Ne tem prvenstvu je slovenska reprezentanca osvojila šesto mesto.

Kot zanimivost lahko povemo, da so pravila igranja košarke na vozičku skoraj identična pravilom košarke hodečih. Razlikujejo se le v nekaterih detajlih, kot so koraki, kjer se lahko vsak igralec dotakne obročev za poganjanje le dvakrat (pravilo dveh korakov pri košarki hodečih), v primeru, da se igralec dvigne iz sedežne podlage med tekmo se ekipi odvzame žoga, prepovedano je namerno zaletavanje z vozički, prepovedana je vožnja nazaj, če pri tem oviraš nasprotnega igralca in še bi lahko naštevali. Obstajajo tudi omejitve pri vozičkih, kot je maksimalna meje, ki je dovoljena pri višini sedišča, ki je 53cm. Prav tako obstajajo tudi pravila in omejitve pri invalidnosti. Vsak igralec košarke na vozičkih ima določeno število točk, ki jih dobi po mednarodni klasifikaciji. Tekmovalci so lahko ocenjeni od 1 do 4,5 točke, odvisno glede na njihovo telesno okvaro (invalidnost). Seštevek peterke, ki igra na igrišču, pa ne sme presegati skupne vsote 14,5 točk.

Kot ste lahko videli, košarka ni le Eurobasket 2013, ampak je mnogo več. Prav tako pa lahko brez težav zapišemo, da nismo uspešni košarkaši le v absolutni kategoriji, ampak tudi med gluhimi in invalidnimi športniki. Sploh oni so nam lahko pravi vzor srčnosti, borbe, predanosti in poguma.

Pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič v Bruslju

WordPress theme: Kippis 1.15