Evropska politika pripeljana na slovenski vrt

SPOROČILO ZA JAVNOST

                                                  Velenje, 20. 1. 2014


Evropska politika pripeljana na slovenski vrt

?S knjigo in prvim natečajem sem poskušala na videz oddaljeno evropsko politiko približati ljudem. Tudi ljudem na vrtu. Največje vprašanje je razumevanje evropske politike in ta knjiga predstavlja en delček v tem mozaiku,? je povedala v začetku današnjega novinarskega zajtrka evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič. Spregovorila je o novi knjigi z naslovom Požen’ Evropo ter o nadaljevanju natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta.

S prvim natečajem, katerega rezultati so predstavljeni v zadnjem delu omenjene knjige, je poslanka Zofija Mazej Kukovič spodbujala lokalno pridelavo, ljubezen do zemlje in prepoznavanje priložnosti, ki jih zemlja ponuja. Drugi natečaj pa bo namenjen zlasti iskanju rešitev za zdravje in delovna mesta, ki so lahko vezana tudi na informatiko in tehnologijo.

?Povezati moramo motiko z računalnikom. Danes imamo internet, mobilne telefone, dostop do celega sveta. Včasih tega ni bilo. Nova doba ponuja nove priložnosti za tiste stvari, ki so pozabljene. To moramo obuditi,? je povedala Mazej Kukovičeva in dodala, da so v prvem natečaju od 150 prijavljenih natečajnikov pri kar 50-ih našli potencialno samozaposlitev. ?Poleg tega želimo ljudem podati več informacij o možnostih evropskega financiranja. Ker je predstavitev natečaja na evropski ravni imela pozitiven odziv pri Nizozemcih in Ircih, pa bomo udeležence novega natečaja povezali s podobnimi iniciativami tudi v teh državah.?

V zaključku je evropska poslanka poudarila: ?Mladim moramo prenesti idejo, da zemlja šteje. Odnos do zemlje je bil šestdeset let po drugi svetovni vojni čisto negativen, danes pa se mladih to še vedno drži. Že v vrtcih bi morali učiti, da je zemlja naša priložnost. Otroci zmagovalne šole prvega natečaja, OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu, so nam na zaključnem dogodku predstavili svoje znanje o zemlji in hrani. Presenečena sem bila, kaj vse znajo, še pomembneje pa, da bodo sedaj to znanje vedno nosili s seboj.?

***

Več informacij:

Živa Vovk, pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič, Vila Bianca Velenje, +386 (0)5 91 58 672,info@zofijamazejkukovic.net

WordPress theme: Kippis 1.15