Enotni digitalni trg za nižje stroške in večjo mobilnost

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju glasovali o Resoluciji Evropskega parlamenta o vzpostavitvi enotnega digitalnega trga. Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je v imenu politične skupine EPP nastopila na razpravi o tej resoluciji.

Podjetja, ki v Evropi poslujejo čezmejno, se morajo spoprijemati z različnimi pravili v različnih državah za ključna področja, kot so DDV, poštne storitve ali pravice intelektualne lastnine, kar povzroča zelo visoke stroške izvajanja vseevropskega poslovanja.

Mazej Kukovičeva je opozorila: “Enotni digitalni trg bo v prvi vrsti znižal stroške poslovanja podjetjem in tudi povečal njihovo mobilnost. Znižal bo tudi stroške poslovanja javnim ustanovam, kar bi bil realen razlog za znižanje davkov.”

“Enotni digitalni trg bo podpiral čezmejno zdravljenje pacientov, tele-medicino, učenje na daljavo, podporo starejšim na domu tudi v najbolj oddaljeni vasi v Evropi,” je povedala Mazej Kukovičeva.

Živimo v času velikih družbenih, gospodarskih in tehnoloških sprememb. Digitalna revolucija je v več pogledih močno spremenila naše življenje. Nove oblike trgovanja, iskanja informacij, primerjave izdelkov in cen ter izobraževanja so le nekatere od mnogo stvari, ki so se korenito spremenile na način, ki si ga pred nekaj leti nismo niti predstavljali. “Pri tem je pomembno tudi vzporedno izobraževanje o uporabi digitalnih orodij predvsem  starejših, kajti mladim so ta znanja na srečo položena že v zibelko,” je povedala Zofija Mazej Kukovič.

Zaupanje je eden ključnih dejavnikov, ki pospešujejo rast elektronskega poslovanja in spletnih storitev. Nujni so nadaljnji ukrepi za spodbujanje rasti elektronskega poslovanja z ustvarjanjem zaupanja. Z zagotavljanjem preglednosti, varnosti in varstva pravic potrošnikov je treba oblikovati spletni trg, ki mu potrošniki lahko zaupajo. “Nujno je seveda vzpostavljanje sistemov varovanja podatkov in s tem gradnje zaupanja Evropejk in Evropejcev v digitalni svet,” je svoj govor zaključila Zofija Mazej Kukovič.

WordPress theme: Kippis 1.15