Boksarska borba, kjer šteje le knock out (septembrska seja Mestnega sveta Ljubljana)

Prehod iz sej v Evropskem parlamentu na seje Mestnega sveta MOL občutim kot prehod iz tekem v atletiki na tekme boksa, kjer šteje le knock out.

Župan Jankovič ima monologe na temo, kako nekonstruktivna opozicija je naša SDS v mestnem svetu. Vse kar predlagamo, razume kot napad. Pri tem pozablja na kakovost svoje opozicijske vloge na državnem nivoju, kjer je NE (a ne?) stalnica za vse vladne predloge. Veste, da ima Mestna občina Ljubljana skupaj z javnimi podjetji 180 milijonov evrov dolga?! Župan pa se kljub velikemu odstopanju od načrtov v proračunu še vedno čuti kot najboljši in vse je najlepše? od vsega na svetu.

Župan je podal poročilo o porabi šestmesečnega proračuna, ki dosega le eno tretjino načrtovanega. Evropskih projektov praktično ni, za zloglasni projekt ravnanja z odpadki v Ljubljani lahko o črpanju evropskih sredstev le ugibamo. Za to nesposobnost je največkrat kriva Janševa vlada.

Vroče razprave so bile okrog Plečnikovega stadiona, za katerega v vseh teh letih ni bilo volje s strani lastnika in MOL, da najdeta kompromis s prizadetimi stanovalci Fondovih blokov. Kljub argumentiranim predlogom, s katerimi smo opozorili tudi na nekulturen odnos do dragocene dediščine, so svetniki PS izglasovali podaljšanje agonije za prizadete prebivalce, ki bi naj ostali brez dragocenih zelenih površin.

Obravnavali smo tudi predlog prometne politike, ki je sicer zelo dobrodošel. Nima pa nobenih podpornih strategij v smislu ocene stroškov, v smislu rokov in prioritet. Župan v dokumentaciji seveda ni pozabil na svoj osebni promocijski slikovni material.

Če sem že udeležena pri odločanju v ringu pa nikakor ne morem tolerirati pristopa k revidiranju poslovanja subjektov, ki so v vlogi izvajanja občinske politike. Tako je včeraj mestna koalicija mirno izglasovala, da bo revizijo Stanovanjskega sklada MOL ponovno, že šestič zapored izvajala ena in ista revizijska hiša. V času, ko državljani dvomimo o preglednosti javno zasebnih partnerstev in zadolževanju javnih subjektov, kjer igra MOL ključno vlogo, je to skrajno neokusno.

Znano je, da PS išče integracije na Evropski ravni. Tudi kratica PS ni naključna! Čas bo pokazal svoje. Za kaj več bo seveda treba najprej igro preseliti izven ringa!

Zofija Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15